Poker i tv-tablån

Poker är ett av våra mest populära spel. Det spelas över i stort sett hela världen och passar att spela för proffs så väl som amatörer. Ett spel med så många utövare och dessutom många proffs skapar så klart ett stort allmänintresse. Därför är det inte konstigt att du hittar pokerprogram i tv-tablån titt som tätt. Genom åren har det funnits många populära program som sänts på teve. Nuförtiden finns dessutom många program om poker på andra plattformar än just television, nämligen sociala medier.

Social medier

Under de senaste decennierna har vi gått igenom en stor teknisk revolution i och med att internet gjorde sitt intågande. Det har lett till nya sätt att kunna sända ut program, det behöver inte längre gå genom teven. Youtube är en populär plattform för att sända ut egenproducerade videos och de stora producenterna kan ha miljontals följare. En annan plattform där det går att ladda upp videos är Twitch. Den är bland annat känd för att ha många kanaler om spel av olika slag, till exempel poker. Där kan du bland annat se pokerproffset och Team PokerStars-medlemmen Fintan Hand dela med sig av tips under användarnamnet EasyWithAces. I en värld där vi vant oss vid att kunna se guider om i stort sett vad som helst är det förståeligt att poker-videos är populära bland tittarna. Det är nog många som vill suga i sig proffsens kunskaper för att själva kunna prova på att spela, kanske till och med bli proffs själva en dag.

Reality-poker

Ett annat fenomen som blivit omåttligt populärt under 2000-talet är dokusåpor. Kanske inte så konstigt att detta också kombinerats med poker vid några tillfällen. Bland annat i serien 2 Months 2 Millions. Den gick ut på att samla fyra vassa pokerspelare i en flashig lägenhet i Las Vegas. De skulle sen göra sitt bästa för att spela ihop två miljoner dollar under dessa två månader. Tittarna fick följa med på deras pokerpartier och fick sig säkert ett och annat tips på vägen. Nu slutade det med att de ”bara” spelade ihop 700 000 dollar, ungefär 6 miljoner kronor. Serien fick ingen andra säsong men detta med att se andra vinna pengar brukar vara ett populärt koncept. Faktum är att de flesta tv-program som finns om poker bygger på verkliga händelser. Spänningen består ofta i vem som ska vinna och hur mycket. Till skillnad från vanliga så kallade gameshows där i stort sett vem som helst kan vinna är det ofta mycket underhållande att se hur skickliga pokerproffsen är.

poker på tv

Poker-VM

Dokusåpor i all ära men vi människor gillar ju även tävlingar väldigt mycket. Så även när det gäller poker. Därför sänds också de stora mästerskapen på teve. En kanal som verkligen tagit fasta på detta är sportkanalen ESPN. De sänder till exempel det årliga mästerskapet, World Series of poker, som klassas som pokerns egen VM. Den här turneringen som grundades redan på 1970-talet, långt innan pokerboomen, spelas årligen i Las Vegas. ESPN har sänt WSOP sen tidigt 2000-tal. De hakade på den pokerboom som då drog ut över världen och gjorde pokerproffs till ett erkänt yrke. Tv-producenterna kom på hur man skulle bygga spänningen extra genom att visa samtliga spelares kort för tittarna. Detta gjorde att tittarna kunde bli engagerade i spelarnas drag på ett helt annat sätt än att endast se baksidan på deras kort. Denna metod med att visa spelarnas kort för tittarna användes även i den engelska tv-serien Late Night Poker som sändes redan under 1990-talet.

Pokerfilmer

Nu är det ju inte bara serier som finns i tv-tablån, utan det visas ju även ofta filmer på teven. Genom åren har det så klart gjorts ett otal filmer med poker-tema. En film som räknas som att vara något av en klassiker är Rounders. Där får vi se en pokerspelare porträtterad av Matt Damon. Rastlöst driver han runt i New York för att söka efter pokerpartier. Med sig har han sin gamle vän Worm, spelad av Edward Norton, som precis kommit ut från fängelset. En annan klassiker är Bond-filmen Casino Royale där Bond och ärkeskurken Le Chiffre gör upp i ett parti poker där de startar med en vinst pott på en miljon dollar. Så bänka er framför teven, ta fram tablån och kolla upp nästa gång det är poker på teven.